Ce este catalizatorul auto si care este functia lui de baza?

3 minute , timp de citit

Pentru a putea deslusi tainele unui catalizator auto mai intai de toate ar trebui sa intelegem ce este un catalizator si de unde provine. In primul rand, daca am privi catalizatorul din punct de vedere al chimiei am putea spune despre acesta ca este o substanta ce provoaca o reactie chimica. 

In mare parte lucrul acesta este specific si pentru catalizatorul auto cu observatia ca acest catalizator auto foloseste substante chimice pentru a putea converti gazele nocive in gaze mai putin nocive, pentru ca mai apoi sa fie eliminate in atmosfera. Si daca va intrebati de unde provin gazele nocive, ei bine acestea sunt rezultate din arderea combustibilului, a motorinei sau a benzinei. 

Iar cum masurile impotriva poluarii sunt destul de drastice, aceste substante nocive nu trebuie sa ajunga in aer, de aceea majoritatea automobilelor sunt dotate cu un astfel de catalizator auto.

Care sunt componentele principale ale unui catalizator auto?

Putem sa amintim aici de faptul ca in prezent catalizatoarele auto difera de primele catalizatoare, cum era si cazul, acestea au evoluat odata cu noile cerinte ale producatorilor. Astfel ca:

in cazul catalizatoarelor vechi se puteau gasi la interior mici bile ceramice;

in cazul catalizatoarelor noi, moderne, acestea au structura unui fagure la interior unde se afla un strat de catalizatori chimici, ce pot produce diverse reactii chimice;

Mai exact acesti catalizatori chimici, pe care ii gasiti in catalizatoarele auto, sunt formati din metale precum: platina, rodiu si paladiu. Pentru un singur catalizator sunt suficiente doar cateva grame.

Principiul de functionare al unui catalizator auto

Chiar daca am observat ca rolul acestuia este de a neutraliza si a transforma gazele nocive intr-unele mai putin nocive, pentru a intelege cum este posibil acest lucru trebuie sa cunoastem si principiul de functionare al acestor catalizatori chimici din cadrul catalizatorului auto. Nu mai este necunoscut faptul ca cele mai nocive gaze pe care le produce un automobil sunt monoxidul de carbon, hidrocarburile si alte substante adiacente, iar pentru a le combate este nevoie de un catalizator. 

Cu ajutorul stratului de substante prezente in catalizator (platina, rodiu si paladiu), dar si a temperaturii ridicate substantele nocive intra in contact cu cele din catalizator realizandu-se reactia chimica, prin care gazele nocive sunt transformate in vapori de apa, dioxid de carbon si azot gazos. Iar pentru a fi posibila o astfel de transformare a gazelor nocive in unele mai putin nocive trebuie sa stim ca acest catalizator este amplasat si montat inainte de toba de esapament, pe sistemul de evacuare al automobilelor.

Un lucru important de spus este legat de faptul ca pentru a se produce reactiile chimice catalizatorul este amplasat cat mai aproape de motor, astfel incat sa aiba parte de temperaturile ridicate ce sunt necesare pentru producerea unor asemenea reactii. Pe de alta parte nu trebuie sa uitam nici de eficienta acestor catalizatori auto ce spun specialistii ca eficienta lor este de 99% in cazul catalizatoarelor noi, iar in functie de kilometrii parcursi, eficienta acestora poate ajunge pana la 95%.

In cazul in care eficienta catalizatorului auto este scazuta se va aprinde in bordul masinii un martor de eroare ce va atentiona acest fapt. Prin urmare fiecare componenta a masinii tale isi are propriul sau rol si de ce nu fara elemente precum catalizatorul auto nu ne putem bucura de un mediu mai putin poluat. Alte articole auto care ar putea sa te intereseze

Noul model a fost prezentat in cadrul Salonului Auto de la Paris din 2010. Generatia a doua de

Poate pare de necrezut dar si proprietarii masinilor , sau marcilor de lux apeleaza la repararea

Ford Focus III Este Unul Dintre Noile Modele din Dezmembrari

Cea de-a treia generatie de Ford Focu

De foarte multe ori esti tentat sa cauti piesele cu cele mai mici preturi pentru a putea realiza

Stim cu totii ca in ziua de astazi sa iti cumperi o masina nu este ceva imposibil, mai bine spus

Cati dintre voi tin cont de pretul pieselor auto, atunci cand sunteti nevoiti sa le achizitionati

Cu siguranta pasionatii de BMW vor spune ca modelul lor favorit este cel mai bun si nu are rost s

Asa cum stim cu totii Dacia este masina romanilor si este cel mai mare producator roman de automo