Ce trebuie sa stim despre filtrele de particule?

3 minute , timp de citit

Pentru a recunoaste problemele filtrelor este necesar, printre multe altele, sa stim la ce ne ajuta filtrele de particule (mai ales daca ai o masina cu un motor Diesel), care sunt semnalele de alarma ce ne atentioneaza ca acestea nu functioneaza in conditii optime si ce putem face daca acestea nu mai sunt in stare buna de functionare. De asemenea este important sa cunoastem ca filtrele de particule ce apartin motoarelor Diesel au ca scop principal reducerea poluarii. 

Iar acest lucru se poate intampla prin acapararea particulelor, eliberate dupa ardere, de catre filtre, cu atat mai mult ca acele partiule sunt de carbon. O parte dintre specialisti spun ca aceste sisteme de filtre de particule au o eficienta cuprinsa intre 85% si poate ajunge pana la 100%.

Unde este pozitionat filtrul de particule?

Avand in vedere ca acesta retine particuele nocive, filtrul este pozitionat pe traseul de evacuare al automobilului. De altfel filtrele de particule sunt de mai multe tipuri, dar au acelasi scop final. O caracteristica importanta a filtrului de particule este aceea ca acesta se poate regenera printr-un procedeu foarte simplu. Mai exact trebuie sa cresteti temperature din galeria de evacuare, astfel incat toate acele particule nocive sunt eliminate, iar filtrul va putea functiona la o capacitate si o eficienta maxima.

Cum se poate realiza regenerarea filtrelor de particule?

Desi acest procedeu nu pare unul destul de complicat, el este unul foarte complex, deoarece acesta nu se poate realiza uneori din cauza traficului urban. Prin urmare acest procedeu presupune ca soferul sa mearga cu o viteza constanta la o turatie ridicata, astfel incat sa ajute filtrul sa se regenereze. 

Iar pentru cei ce nu reusesc sa realizeze regenerarea filtrului pot apela la un service. Insa si aici apar probleme, intrucat nu intotdeauna regenerarea la service da rezultate. Astfel veti fi nevoiti sa scoateti de pe masina acest filtru de particule, dar si din softul motorului. Si chiar daca veti realiza acest lucru s-ar putea sa nu fiti multumiti, mai ales ca se poate sa ai parte si de un consum mai ridicat sau sa apara fum dupa ce ai accelerat. 

Si daca vei opta pentru varianta de inlocuire a acestui filtru este important sa stii ca un asemenea filtru nou este extrem de scump, de costisitor. Totodata trebuie sa amintim de faptul ca generatiile mai noi, modelele noi de filtru au mult mai putine probleme. 

Cu toate astea si pentru acest tip de filtre recomandarea este sa conduceti putin mai turat fata de obicei si cu o viteza constanta. Pe de alta parte cei care totusi vor sa pastreze si acest sistem atasat motorului  si nu vor sa renunte sub nicio forma la filtrul de particule il pot inlocui pe cel defect cu unul second-hand. 

Si cred ca stiti deja ca un astfel de filtru il puteti gasi si in parcurile de dezmembrari la preturi destul de bune si avantajoase, fata de pretul unui filtru nou. Bineinteles ca aveti si posibilitatea de a vinde filtrul vechi si de a va recupera o parte din banii cheltuiti pentru achizitionarea unui filtru functional.Alte articole auto care ar putea sa te intereseze

Cam cat de des ai fost pus in situatia in care a trebuit sa renunti la cateva lucruri importante

Intr-o lume in care viteza este cuvantul de baza pentru tot ce se intampla ar trebui ca uneori sa

Se spune ca numai cunoscatorii si pretentiosii conduc Mercedes si ca nimic nu se compara cu place

Una dintre marile preocupari ale soferilor atunci cand se apropie iarna este de fapt echiparea ma

Noul model a fost prezentat in cadrul Salonului Auto de la Paris din 2010. Generatia a doua de

Un subiect destul de abordat si de problematic in ultima vreme este cel al pieselor auto si cand

Citroen C4 a aparut pentru prima data pe piata in anul 2004 ca o masina compacta din segmentul

Indiferent de tipul de masina pe care il ai in dotare acesta, uneori, poate intampina ceva proble