Ce trebuie sa stim despre sistemul de racire al automobilelor?

3 minute , timp de citit

Pentru o persoana preocupata de starea masinii ei va stii si va lua in calcul orice informatie o va ajuta sa depaseasca toate acele probleme ce intervin dupa achizitionarea unei masini.

Spre exemplu o astfel de problema s-ar putea sa intampinati si la sistemul de racire al automobilului. Dar pentru a avea parte de o rezolvare corecta a acestei situatii trebuie sa cunoastem cateva notiuni esentiale ale sistemului de racire al unui autovehicul.

Ce este sistemul de racire al masinii si care este menirea acestuia?

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa-l cunoasteti despre sistemul de racire este acela ca reprezinta toate elementele ce ajuta la eliminarea temperaturii excesive a motorului, a blocului motor. Prin urmare sistemul de racire utilizeaza atat ventilatoare, cat si ulei de racire sau de lubrifiere. 

Mai cu seama se ajuta de toate acele elemente ce pot regla si mentine temperatura tuturor partilor componente dintr-un motor. Asa cum v-ati dat seama sau stiti deja menirea sistemului de racire este acela de a ajuta la racirea motorului pentru buna functionare si pentru a evita blocarea acestuia. 

De asemenea mai trebuie spus si de mentionat faptul ca exista 2 tipuri de racire, si anume:

racirea cu lichid;

racirea cu aer;

Prin urmare racirea cu lichid este cea mai raspandita si intalnita la majoritatea automobilelor, iar racirea cu aer este specifica avioanelor si motocicletelor. Trebuie sa mai spunem ca cele mai bune rezultate le veti gasi la sistemele de racire cu lichid. 

Din ce este alcatuit sistemul de racire?

Pentru a intelege si mai bine modalitatea, dar si principiul de functionare al sistemului de racire, putin mai jos veti gasi cele mai importante si esentiale componente ale acestui sistem:

radiator;

ventilator;

pompa de apa;

racitorul de ulei;

vasul de expansiune;

fagurele de incalzire;

termostatul;

furtunele de incalzire;

capacul de presiune;

Asadar sistemul de racire nu face altceva decat sa directioneze lichidul de racire prin anumite parti ale motorului, pentru a absoarbe temperatura ridicata a motorului, ca mai apoi acest lichid sa ajunga in radiator si sa se raceasca prin intermediul unui flux de aer. 

Dupa ce acest lichid este racit isi continua si isi reia drumul inapoi in motor, iar acest proces formeaza un continuu circuit ce se repeta. Astfel spus sistemul de racire al automobilului vostru va poate aduce o multime de probleme destul de grave, daca nu este luat in serios si daca a voastra grija nu este indreptata si catre acesta.



Alte articole auto care ar putea sa te intereseze

Citroen C4 a aparut pentru prima data pe piata in anul 2004 ca o masina compacta din segmentul

Pentru detinatorii de automobile una dintre cele mai frecvente ingrijorari ale lor se refera stri

Cu siguranta pasionatii de BMW vor spune ca modelul lor favorit este cel mai bun si nu are rost s

Stim cu totii ca in ziua de astazi sa iti cumperi o masina nu este ceva imposibil, mai bine spus

Cei mai multi dintre specialistii auto vor spune ca vei avea nevoie de un intercooler, numai daca

Nenumaratele momente in care vei fi nevoit sa iti repari automobilul vor fi exact in sezonul rece

Lansarea modelului Opel Astra H a avut loc in anul 2004, iar versiunile oferite au fost: Hatchbac

De foarte multe ori ne punem intrebarea sau este posibil sa va puneti diverse intrebari ce au leg