Simptome turbina defecta - cauze și soluții cand se strica turbina

3 minute , timp de citit

Turbina, cunoscută și sub numele de turbocompresor, este una dintre principalele piese anexe ale motorului mașinii tale, fără care acesta nu ar putea să funcționeze. Utilizată în construcția motoarelor Diesel, dar și a celor pe benzină, turbina are principalul scop de a oferi o putere mai mare motorului, dar și o accelerație mai rapidă și un cuplu de motor mai bun. Totodată, turbina va ajuta la scăderea consumului de carburant și a emisiilor de noxe în mediul înconjurător.


Atunci când se strică, turbina dă semne clare, pe care orice șofer ar trebui să le identifice, pentru a putea acționa cât mai rapid și a ajunge cu mașina în service până nu e prea târziu. Dacă vrei să afli și tu care sunt simptomele unei turbine defecte, mai jos găsești toate informațiile de care trebuie să ții cont în acest context.


Cum funcționează turbina și care este durata de viață a acesteia?


Motorul unui autoturism poate primi cu până la 40% mai multă putere datorită turbinei, care este conectată la galeria de evacuare și preia din gazele de evacuare și le transformă în energie pentru mașină. Simultan, turbina dictează compresorului să tragă aer din galeria de admisie și să îl transmită, comprimat, către cilindrii motorului.


Dacă stilul tău de condus nu se identifică cu agresivitate la volan sau comenzi bruște, turbina mașinii tale nu ar trebui să aibă nevoie de reparații niciodată. Știm, însă, că puțini sunt șoferii care au oportunitatea de a fi primii proprietari ai unei mașini, de cele mai multe ori majoritatea fiind nevoită să cumpere autoturisme rulate anterior. Acest fapt determină imposibilitatea de a controla felul în care mașina ta a fost folosită, situație în care turbina poate avea nevoie de întreținere sau chiar înlocuire.>


Simptomele unei turbine defecte

 • Diminuarea puterii motorului însoțită sau nu de evacuarea de fum.
 • Consum crescut de combustibil.
 • Consum crescut de ulei.
 • Excesul de fum pe țeava de eșapament.
 • Zgomot neobișnuit la accelerație sau decelerație.

Cum poți preveni defectarea turbinei


 • Nu conduce mașina cu motorul subturat, pentru că aceasta este metoda prin care se produce calamina, care poate bloca ansamblul rotativ al turbinei.
 • Nu condu cu motorul încins și nu îl opri brusc. Turbina poate avea de suferit de pe urma creșterii temperaturii motorului. Recomandarea noastră este ca înaintea opririi motorului, acesta să fie lăsat cel puțin un minut pentru ca turbina să se răcească.
 • Schimbă uleiul de motor la timp. Uleiul de o calitate superioară îți va proteja întreg motorul, dar și piesele auto adiacente ale acestuia.
 • Schimbă filtrul de aer cu unul de calitate, recomandat de producător.
 • Evită accelerările bruște sau conducerea cu motorul subturat sau supraturat.
 • Curăță frecvent radiatorul intercooler.
 • Mergi cu mașina la diagnoză. La fiecare o sută de mii de kilometri parcurși, treci pe la service, pentru un control de rutină care te poate ajuta să depistezi timpuriu o posibilă problemă la turbină.


Caută în oferta noastră de piese auto din dezmembrări turbina potrivită pentru modelul de mașină pe care îl conduci și bucură-te cât mai curând de un autoturism funcțional.Alte articole auto care ar putea sa te intereseze

Sezonul de iarna nu a fost niciodata bland cu participantii la trafic, dar asta nu inseamna ca nu

Faptul ca ne plangem deseori de starea precara a drumurilor din aceasta tara nu mai este o enigma

Probabil ca nu de putine ori te-ai intrebat care va fi consumul masinii tale in cazul in care vei

De foarte multe ori o parte dintre proprietarii de automobile au fost nevoiti sa ajunga la un anu

De foarte multe ori esti tentat sa cauti piesele cu cele mai mici preturi pentru a putea realiza

De foarte multe ori avem tendinta ca de fiecare data cand ne achizitionam ceva nou sa spunem ca a

Chiar daca ti-ai dorit o masina nou-nouta din reprezentanta ti-ai dat seama in scurt timp ca nu a

Sunt anumite piese auto care sunt mult mai cautate decat altele la dezmembrari si de aceea ne-am